9-11 yaş aralığına yönelik yapılacak “Kundura Dedektifleri Fabrika ’da” adlı atölye, çocukları deneyler, oyunlar ve keşiflerle dolu eğlenceli bir tarih yolculuğuna çıkaracak.
10 Ekim Pazar günü 13:00-16:00 saatleri arasında gerçekleşecek “Kundura Dedektifleri Fabrika ’da”; kültürel miras alanında çocuk katılımını sağlamayı ve çocukların bilgi dağarcığına tarihi yapı ve alanları korumanın önemini erkenden yeşertmeyi amaçlıyor.
SERGİ TURU İLE BAŞLAYACAK
Çocukların deneyimini zenginleştirmek ve eğlenirken öğrenmelerini sağlamak için yaratılan atölye, Kundura Hafızanın Haziran’da açılan Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya adlı serginin izlemesi ile başlayacak. Rehberler eşliğinde ve pandemi kurallarına uygun şekilde gerçekleşecek sergi turunda çocuklar,
Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın geçmişten bugüne yaşadığı değişime tanık olacaklar.
MİNİK KAHRAMANLAR KÜLTÜREL MİRAS ESERLERİNİ KURTARACAK
Sergi turu sonrasında Hafıza Atölye ’ye geçecek çocuklar, neyi neden korumamız gerektiğini eğlenceli deneylerle araştırırken, sihirli kimya kâğıtları kullanarak kâğıtların ne kadar eski olduğunu ve paslanan metallerin arındırılarak eski hallerine nasıl döndüklerini deneyimleyerek öğrenecekler. Dijital oyunlar ve videolar aracılığıyla da konservasyon mesleğini tanıyacak, kendilerini kültürel miras eserlerini kurtaran kahramanların yerine koyacaklar.
Atölyenin ikinci bölümünde ise, makine çarklarından film makinelerine uzanan heyecanlı ve duyarlı bir dönüşüm hikâyesi çocukları bekliyor. Fabrika’nın eski ve yeni hallerini dioramalarla canlandıracak olan katılımcılar, 1969 ve 2019 yıllarından birer günü zamanda dondurarak o sırada mekânda olup bitenleri kendi hayal güçleri ile canlandıracaklar. Atölyede tasarlanan dioramalar daha sonra, Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya sergisinin bir parçası olarak da sergilenecek.
KUNDURA’DAN EVİME ATÖLYE KİTİ HEDİYE
Çocuk kitabı yazarı ve eğitmen İdil Bilgin’in tasarladığı ve 4D öğrenme (Duygu Odaklı-Deneyimsel-Duyusal-Disiplinlerarası) modeli olarak da bilinen Duygu Odaklı Kültürel Mirası Koruma Eğitimi metodolojisi üzerinden hazırlanan atölyelerin uygulayıcılığını ise psikolog, sosyolog ve eğitmen Hatice Gamze Çevik yürütecek.
Tüm deney ve diorama malzemelerinin Kundura Hafıza tarafından sağlanacağı atölyenin sonunda ayrıca, çocukların öğrendiklerini pekiştirmelerine yönelik hazırlanan “Kundura’dan Evime Atölye Kiti” ücretsiz hediye edilecek.
10 Ekim Pazar günü Beykoz Kundura’da gerçekleşecek atölyenin biletleri 110 TL olacak ve beykozkundura.com adresinden satın alınabilecek.