Salgının toplum üzerinde yaratmış olduğu yaraları sarma noktasında yerel yönetimlerin ön planda olduğunu söyleyen Sataloğlu, ülkenin genel ekonomik sorunları, maliyetlerin yükselmesi, halktaki hizmet beklentilerinin artması ile birlikte yerel idarelerin büyük bir bölümü finansman zorluğu yaşadığına dikkat çekti.
“Salgın hastalık döneminde merkezi iktidarın başrolde olması gereken konularda sorumluluğun tamamını neredeyse yerel idareler üstlenmiştir.”
Beykoz Belediyesinin 2020 yılında bütçe gideri 505 milyon 191 bin lira olduğunun altını çizen Sataloğlu ; “Gelir ve gider arasındaki fark 210 milyon lira. 2019 yılında gelir ve gider arasında ki bu fark 61 milyon liraydı.2018 yılında ise bu fark 28 milyon liraydı. Bankadaki nakit 2015 yılında 514 milyon, 2019 yılında 330 milyon lira 2020 yılı sonunda ise 172 milyon liradır.” dedi.
“Bankadaki para hızla erimeye devam ediyor.
Bankadaki paranın hızla eridiğini ifade eden Sataloğlu “Yeni yönetimin 2019 ve 2020 yıllarında yapmış olduğu harcama toplamı 951 milyon lira, son iki yılda harcanan tutardır bu…Dikkat ediniz bakın .2013-2014-2015-2016 yıllarında toplam harcanandan daha fazla bu tutar . Bu 4 yılda harcanan para ise toplamda 870 milyon liradır. Park ve bahçelere yapılan yatırımlardan başka değişen bir şeyde yok.” diyerek israfa dikkat çekti.
Sataloğlu, konuşmasına şu sözlerle devam etti “Para bitti bitecek. Sonra ne olacak? Hizmet artışı maliyetinin gelirlerdeki artışla sağlanamaması, borçlanmaya yol açacak ve belediye bir borç sarmalına girecek. Personel maaşı için, çöplerimizi toplayabilmek için ve hatta yeşil alanların bakımı için kaynak ihtiyacına gereksinim olacak ve borç alacağız.”
“Artan borçlanma beraberinde faiz giderlerine de yol açacaktır. Faize milyonları ödeyen bir belediye olacağız.”
Borçlanmanın vade yapısı ve dövizdeki dalgalanmadan kaynaklanan riskler taşıdığını söyleyen Sataloğlu “Bu da borç ödeme gücü ve bütçe sürdürülebilirliğini yakından etkileyecektir. Bütçe sürdürebilirliği hizmeti etkileyecektir. Bakın 2020 yılı mali bilançosuna göre kısa vadeli yabancı borçlarımız gecen yıla göre yaklaşık 48 milyon artmış. Hazır değerlerimiz ise geçen yıla göre yaklaşık 160 milyon lira azalmıştır. Dedi
“Beykoz Belediyesi mali resmine baktığımızda görülen veriler gelecek için kötü sinyaller vermeye başladığını gösteriyor” diyen Sataoğlu cari oranın yaklaşık 2,5 kat azaldığına, kısa vadeli borçların 48 milyon arttığına ve belediyenin toplamda 85 milyon borcu olduğuna vurgu yaptı.