BEYKOZ TAKİP – Programa, TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, milletvekilleri, İstanbul Valisi Davut Gül, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Muhammed Hanefi Dilmaç ve meclis üyeleri katıldı.
Poyraz köy Limanı’nda düzenlenen program için çok sayıda vatandaş otobüs ve teknelerle alana geldi.
Ekmeğini denizden kazananların ekonomiye yaptıkları katkıyı takdirle karşıladıklarını ve 2014’ten bu yana ÖTV’siz yakıt desteği verdiklerini ifade eden Erdoğan, “Bugüne kadar toplamda 15,6 milyar lira ÖTV’siz yakıt desteğinde bulunduk. Su ürünleri avcılarını ve üreticilerini Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla indirimli kredi sağlıyoruz. Sektörümüzü 2002’den beri toplam 23,2 milyar liralık sübvansiyonlu krediyle destekledik. Küçük ölçekli kıyı balıkçılarımızı da unutmadık, unutmuyoruz. 12 metreden küçük gemisi olan 14 binden fazla kıyı balıkçılarımıza da sahip çıkıyoruz.” dedi.
– “Depremzede balıkçılarımızı da unutmadık”
Bugüne kadar 113 milyon lira kıyı balıkçılarına ödeme yapıldığını kaydeden Erdoğan, “Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinden sonra depremzede balıkçılarımızı kaderlerine terk etmedik. Deprem bölgesinde balıkçılık yapan vatandaşlarımızla ilgili bir müjdeyi de bu akşam sizlerle paylaşmak istiyorum. Deprem bölgesinde yaşayan ve gelir kaybı yaşayan balıkçılarımıza destek veriyoruz. Yarın itibarıyla gemi başına 3500 ila 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesaplarına yatırıyoruz. Ayrıca afet bölgesi ilan edilen illerde su ürünleri yetiştiricilerimizin zayi olan balık yumurtaları, yavru, porsiyonluk ve anaç balıkları için 2 ay içerisinde destekleme ödemelerini gerçekleştireceğiz. Her iki desteğimizin de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” diye konuştu.
– “Tam 4 yıl önce bu rakama ulaşmayı başardık”
Erdoğan,” Biz üç tarafı denizlerle çevrili iklim ve coğrafya bakımından dünyanın en güzel ülkelerinden biriyiz. Rabbimizin ülkemize bahşettiği bu imkânı değerlendirmenin gayretindeyiz. Deniz ve su ürünlerinde her yıl ölçek ve hedef büyüterek yolumuza devam ediyoruz. Su ürünleri ihracatında 2023 hedefimiz bir milyar dolardı. Tam 4 yıl önce bu rakama ulaşmayı başardık. Geçen yıl yüzden fazla ülkeye ihracat yapan sektörümüz 1,7 milyar doları ülke ekonomisine kazandırdı. Hedefimiz bu yıl bir rekor daha kırmaktır. Karadeniz’de büyütülen ve ithal somona alternatif olan Türk somonu ile Ege ve Akdeniz’de yetiştirilen levrek ve çuprayı dünyada marka haline getirdik. Yeni pazara girmesine rağmen Türk somonu çok ciddi talep gördü. Geçen yıl 312 milyon dolar olan Türk somonu ihracatını inşallah bu sene 400 milyon dolara ulaştıracağız.” ifadelerini kullandı.
– “Tabiat hatayı ve ihmalkâr davranmayı asla affetmez”
Balıkçıların dünyaya açıldığını ve Afrika ülkelerinde binden fazla tayfanın bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
“Denizlerinde yıllık olarak avladıkları balık miktarının iki katı yani yaklaşık 600 bin ton balığı okyanuslarda alıyor. Balıkçılarımız kurdukları balık işleme tesisleriyle hem yerel halka istihdam sağlıyorlar hem de ülkemize milyonlarca dolar döviz kazandırıyorlar. Yurt dışındaki faaliyetleriyle kazan-kazan anlayışımızı en güzel şekilde temsil eden balıkçılarımızı tebrik ediyorum. Her yaştan insanımız için balık yeri doldurulamaz bir besin kaynağıdır. Denizlerde sürdürülebilirliği sağlamak hepimizin görevidir. Tabiat hatayı ve ihmalkâr davranmaya asla affetmez. Biz denizlerimize ne kadar sahip çıkarsak denizlerimiz de bize sahip çıkar. Denizlerimize ne kadar ihtimam gösterirsek denizlerimizle balığıyla ve diğer ürünleriyle bizlere hizmet eder.”
– “İBB kayıp verdik bulamadık”
Marmara Denizi’nde 2022 yılında görülen mü silaj olayını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Mü silaj sıkıntısının baş göstermesiyle av araçları kullanılamaz hale gelmiş ve balıkçılarımız Marmara’da hatırlayın av yapamamıştır. Bu sıkıntılı durum karşısında hemen harekete geçtik. Mü silajın süratle temizlenmesini sağladık. Bakanlıklar, üniversiteler, belediyeler ve ilgili kurumlar ile çok yönlü çalışmalar başlattık. O dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni maalesef kayıp verdik, bulamadık. Marmara Denizi’nin yüzeyindeki mü silajı kısa süre içerisinde yine biz temizledik. Tıpkı Haliç’i temizlediğimiz gibi. Şimdi Haliç ne halde görüyorsunuz? Ayrıca meclisimizde araştırma komisyonu kurduk. Bir daha mü silaj oluşmaması için el birliğiyle çalışıyoruz. Bugüne kadar Marmara Denizi’nden arındırılan balıklarda mü silajla ilgili insan sağlığında risk oluşturacak bir veriye ulaşılmadı. Kontrol ve analizlerimiz aralıksız bir şekilde devam ediyor.”
–Pruvanız neta, dümeniniz viya, rüzgarınız kolayına, bahtınız açık olsun”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Hükümet ve meclis el ele vererek balıkçılarımızın tavsiyeleriyle, sektörün sıkıntılarına çözüm yollarını geliştireceğiz. Sözlerime burada son verirken. Vermeyeyim mi? Ama hemşerilerim bana şimdi sarma hazırladılar Muh lama hazırladılar. Onlar yemeyecek miyiz? Şimdi 4,5 aylık aradan sonra yeniden açılışını yaptığımız balıkçılık sezonumuzun hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Beykoz Belediyelerimize teşekkür ediyorum. Pruvanız neta, dümeniniz viya, rüzgarınız kolayına, bahtınız açık olsun.”
Erdoğan’ın konuşmasının ardından protokol üyeleri de sahneye davet edilerek dua yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan bir dümen hediye etti.
Duanın ardından Erdoğan ve beraberindekiler bereket olması niyetiyle Boğazköy’den denize balık bırakıldı.
(HABER MERKEZİ)